Aurinkopaneeleiden toimintaperiaate

Toimintaperiaate

Aurinkopaneelin pinnassa olevat piikiteet vastaanottavat auringonsäteitä ja muodostavat siitä valosähköilmiöllä tasasähköä (DC), joka muutetaan invertterillä vaihtovirraksi (AC). Invertteriltä sähkö viedään kodin sähkökeskukseen, jonka jälkeen auringon tuottama sähkö on kaikkien sähköliittymän sähkölaitteiden käytettävissä.

Aurinkopaneeli siis muuttaa auringon säteilyn suoraan sähköenergiaksi. Aurinkopaneelien sähköntuotanto ei muodosta hiilidioksidipäästöjä!

Kotona ollessasi et näe mistä kulloinkin käytettävä sähkö on peräisin. Valot eivät räpsy, vaikka aurinko menisi hetkeksi pilveen. Jos aurinkopaneeleilta saadaan vähemmän sähköä kuin mitä kotona kulutetaan, ostetaan tarvittava määrä sähköä valtakunnan verkosta. Jos taas aurinkopaneelien tuotto ylittää oman tarpeen, ohjataan ylimääräinen sähkö valtakunnanverkkoon. Sähkömittari valvoo sähkön käyttöä ja se ilmoittaa tarkasti kuinka paljon sähköä on ostettu verkosta ja kuinka paljon sitä on syötetty ylijäämänä takaisin verkkoon. Sähköyhtiö maksaa myymästäsi sähköstä korvauksen.

Aurinkopaneelin hetkittäinen tuotto

Yksi aurinkopaneeli tuottaa esimerkiksi 250W sähkötehoa standardiolosuhteissa STC = Standard Test Conditions. STC Olosuhteet ovat auringon säteilyn voimakkuus 1000W/m2, paneelin lämpötila +25C, auringon spektri normitettu ilmamassalle 1,5 jolloin aurinko on 41,81 astetta horisontin yläpuolella. Kytkemällä näitä paneeleita kaksikymmentä kappaletta sarjaan, saadaan aikaiseksi 5000W sähköteho. Mikäli aurinkopaneelit tuottavat sähköä tällä teholla yhden tunnin, on tuotto 5000Wh = 5,0kWh. Mikäli tuottoa jatkuu kymmenen tuntia, on tuotto 50kWh. Pilvisellä säällä tai esimerkiksi auringon kuumentaessa aurinkopaneelin pintaa tuotto luonnollisesti laskee. Kuumana kesäpäivänä tehon tuotto on noin 80% laskennallisesta tehosta.

Aurinkopaneelinvuosituontanto

Vuosittainen tuottomäärä riippuu siitä, kuinka paljon auringon säteilyä aurinkopaneelin pinnalle saadaan. Mittayksikkö on kWh/m2. Mikäli auringon säteilymäärä on 1000kWh/m2, se tarkoittaa että 5,0kWp aurinkovoimala tuottaa 5000kWh sähköä vuodessa. Jos aurinkopaneeleiden päälle lankeaa varjoja tai ilmansuunta ei ole paras mahdollinen, voi säteilymäärä olla vähäisempi. Esimerkiksi 680kWh/m2 säteilymäärällä 5kWp vuosittainen tuotto on 3400kWh.

Teksti: Ville Tiainen, Suomen Aurinkotekniikka Oy

Uusimmat artikkelit

OTA YHTEYTTÄ:

OTA YHTEYTTÄ NIIN ME SELVITÄMME
MITEN SINÄ PYSTYT HYÖDYNTÄMÄÄN
UUSIUTUVAA ENERGIAA KODISSASI.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.