Aurinkopaneelihankinnan taloudellinen kannattavuus

Perinteinen tapa lähestyä aurinkopaneeleiden kannattavuutta on takaisinmaksuajan laskeminen. Eli jos 9 000 euron järjestelmä säästää 750€ vuodessa (tai 6000€ järjestelmä 500€ vuodessa) on takaisinmaksuaika 12 vuotta. Matemaattisesti asia on juuri näin. Tässä laskutavassa ongelmana on se, että isoimmassa roolissa on sähkön kokonaishinta, eli se mitä yksi kilowattitunti pistorasiaan ostettuna maksaa. Tämän päivän sähköhinta on helppo tarkastaa tuoreimmasta sähkölaskusta, mutta mikä on hinta viiden vuoden päästä? Entä kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Aurinkopaneeleiden tekninen käyttöikä on Suomessa 30-40 vuotta ja totuus on, ettei meistä kukaan tiedä mitä sähköenergian tai sähkön siirtämisen hinnoille tulee tänä aikana tapahtumaan. Kun sähkön kokonaishinta nousee, takaisinmaksuaika lyhenee. 

Toinen takaisinmaksuaikaan liittyvä kysymysmerkki on investoinnin vaikutus kiinteistön arvoon. Jos 7500€ aurinkopaneelit nostavat asunnon arvoa vaikka 5000€, on hankinta maksanut itsensä 66% takaisin heti asennuspäivänä.

Kenties järkevin tapa laskea aurinkopaneeleiden kannattavuutta on sijoitetun pääomantuotto-% (ROI) joka kertoo vuosittain, kuinka paljon investointi on tuottanut. Jos yhdeksän tuhannen euron järjestelmällä päästään 600 euron vuosittaiseen säästöön, se tarkoittaa 6,66% tuottoa. Verrattuna muihin matalariskisiin sijoituskohteisiin on aurinkosähköjärjestelmä hyvin tuottava ja luotettava sijoitusmuoto.

Aurinkopaneeleiden tuotanto perustuu auringon säteilyyn, jota on helppo ennustaa. Aurinko nousee joka aamu idästä ja laskee länteen.

Aurinkosähkövoimalan jokainen komponentti on suojattu pitkällä takuuajalla, esimerkiksi aurinkopaneeleille myönnetään 25v tehontuottotakuu. Tämä tekee investoinnista lähes riskittömän. Lisäksi auringon säteilymäärä on helposti ennustettavissa, jonka vuoksi vuosittainen tuotto pystytään ennustamaan pitkälle tulevaisuuteen.

Sijoitetunpääoman tuottoa laskiessa on vielä se hyvä puoli, että sähkön kokonaishinnannousu näkyy suoraan tuottoprosentissa. Jokaisen vuoden jälkeen voi tarkistaa järjestelmän tuottaman sähkön määrän ja sen hetkisen sähköhinnan. Näiden lukujen avulla voidaan tarkistaa vuosittainen tuottoprosentti.

Teksti: Ville Tiainen, Suomen Aurinkotekniikka Oy

Uusimmat artikkelit

OTA YHTEYTTÄ:

OTA YHTEYTTÄ NIIN ME SELVITÄMME
MITEN SINÄ PYSTYT HYÖDYNTÄMÄÄN
UUSIUTUVAA ENERGIAA KODISSASI.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.