Aurinkosähkövoimalan hintaan vaikuttavat tekijät

Omakotitaloissa aurinkovoimalan hintaan vaikuttaa muutama asia; järjestelmän koko, kattomateriaali – ja tyyppi, sekä sähkötöiden laajuus ja älyominaisuudet.

Järjestelmän koko on luonnollisesti kaikkein eniten hintaan vaikuttava seikka. Kaksikymmentä aurinkopaneelia maksaa enemmän kuin kymmenen paneelia. Lisäksi rahallista kannattavuutta mietittäessä järjestelmän oikealla mitoituksella on valtava merkitys. Hyvin harvoin mitoituksen lähtökohtana on katon koko tai asunnon asuinpinta-ala. Pääsääntöisesti oikeankokoista järjestelmää lähdetään suunnittelemaan toteutuneen sähkönkulutuksen pohjalta.

Aurinkovoimala pystytään toteuttamaan turvallisesti lähes kaikille kattotyypeille. Jotkin kattotyypeistä ovat työläämpiä kuin toiset. Esimerkiksi jyrkällä katolla aurinkovoimalan asentamiseen kuluu selvästi enemmän aikaa, kuin loivalla katolla. Tasakatolle rakennettu aurinkovoimala on lähtökohtaisesti harjakattoa arvokkaampi, johtuen asennustelineiden korkeammasta hinnasta.

Sähkötyöt ovat monesti asennuksen eniten aikaa vievä työvaihe. Sähkötyöt ovat myös ainoa luvanvarainen osa asennusta. Tämän lisäksi järjestelmän käyttöönotosta täytyy aina tehdä asianmukainen ilmoitus verkkoyhtiölle. Oleellisimmat asiat sähkötöiden osalta ovat johtoreitit. Johtoreittien rakentaminen invertteriltä sähkökeskukseen sekä katolla oleville paneeleille vaikuttaa sähköasennuksen kestoon yleensä eniten.

Yksinkertaisimmillaan aurinkovoimala pitää sisällään katolle asennettavat aurinkopaneelit sekä invertterin, joka muuttaa tasasähkön vaihtovirraksi. Yleisin järjestelmään liitettävä älyominaisuus on etäseuranta, joka mahdollistaa sähkön tuotannon seuraamisen etänä älypuhelimella tai tietokoneella. Lisäksi aurinkovoimalaan on liitettävissä erilaisia älyominaisuuksia, joilla parannetaan voimalan kannattavuutta. Yleisin ”äly” on perinteinen kellokytkimellä toteutettu ohjaus, jolla ohjataan sähkökuormaa (esimerkiksi lämminvesivaraajan käyttöä). Kuorma on päällä päiväaikaan, jolloin järjestelmä tuottaa parhaiten sähköä. Sähkökuormaa on myös mahdollista ohjata erilaisin säätilaennustuksin tai sähkön pörssihinnan mukaan.

Teksti: Ville Tiainen, Suomen Aurinkotekniikka Oy.

Uusimmat artikkelit

OTA YHTEYTTÄ:

OTA YHTEYTTÄ NIIN ME SELVITÄMME
MITEN SINÄ PYSTYT HYÖDYNTÄMÄÄN
UUSIUTUVAA ENERGIAA KODISSASI.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.