Ilmansuunnan merkitys aurinkopaneeleiden toimintaan

Auringon paistoajan ja säteilyn kannalta paras ilmansuunta on etelä. Aurinkopaneeleita asennetaan myös itä- ja länsilappeille. Silloin tarkastellaan asiaa sähkön käyttöajan osalta, halutaanko hyödyntää aamu- vai ilta-aurinkoa. Kotitalouksien sähkönkulutustottumuksia tarkastellessa huomaa, että valtaosa sähköstä kulutetaan iltaisin. Näin ollen paneeleiden asentaminen lounas- tai länsilappeelle on hyvinkin perusteltua. Myös asennus molemmille lappeille jaettuna on mahdollista. Tällöin järjestelmän huipputeho jää pienemmäksi, mutta tuottoa tulee päivässä pidemmän aikaa.

Esimerkki case: Aurinkopaneelitn länsilappeella

Ensimmäisessä kuvassa onlänsilappeelle asennetun 14-paneelin (3,7kWp) järjestelmän päivätuottohuhtikuun puolivälissä.

- Kyseisenä tiistaina aurinko nousi 05:50 ja aurinkopaneelitalkoivat tuottamaan sähköä kuusi minuuttia nousun jälkeen. Aurinkovoimalapainui unille vartti ennen auringonlaskua klo 20:30. Länteen kohdistetutpaneelit tuottivat sähköä yli neljätoista tuntia.

- Yhden kilowatin hetkellinen tuotto (joka riittää esimerkiksipyykkien ja astioiden pesemiseen) ylittyi lounasaikaan 10:30 ja laski alle 1kWvasta yhdeksän tuntia myöhemmin.

- Puoliltapäivin järjestelmä tuotti jo yli 2kW hetkellistä tehoa.Karkeasti voidaan sanoa, että tuotto pysyi 2kW yläpuolella seuraavat kuusituntia.

- Huhtikuussa yhden päivän aikana saatiin sähköä 20kWh. Päivientästä pidentyessä, päiväkohtaiset tuottoluvut kasvavat 25-50%.

Toisessa kuvassa on saman aurinkovoimalan tuotto heinäkuunpuolivälissä.

- Aurinkopaneelit tuottivat sähköä yhteensä seitsemäntoistatuntia, eli kolme tuntia huhtikuuta pidempään.

- Sähköä tuotettiin päivän aikana 30kWh, eli puolet enemmän kuinensimmäisen kuvan huhtikuisena päivänä.

- Yhden kilowatin hetkellinen tuotto ylittyi noin puoli tuntia huhtikuutaaiemmin ja kesti noin tunnin myöhempään.

-Kahden kilowatin tuotto ylittyi huhtikuun verrokkipäivän kanssa samoihinaikoihin ja tuotto pysyi 2kW yläpuolella seuraavat kuusi ja puoli tuntia.

Teksti: Ville Tiainen, Suomen Aurinkotekniikka Oy

Uusimmat artikkelit

OTA YHTEYTTÄ:

OTA YHTEYTTÄ NIIN ME SELVITÄMME
MITEN SINÄ PYSTYT HYÖDYNTÄMÄÄN
UUSIUTUVAA ENERGIAA KODISSASI.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.